Enschede daagt organisaties uit te investeren in kwetsbare jongeren

donderdag 12 april 2018

Gemeente Enschede zoekt samen met investeerders naar een consortium dat jongvolwassenen in een kwetsbare positie verder kan helpen op hun weg naar zelfstandigheid. Maatschappelijke organisaties worden uitgedaagd om 70 jongvolwassenen in de leeftijd tussen 16 en 23 jaar via een vernieuwende aanpak te begeleiden richting volwassenheid. Hiermee heeft de gemeente Enschede een volgende fase bereikt in het experimenteren met een Social Impact Bond (SIB).

Een Social Impact Bond (SIB) is een innovatief financieel instrument dat gebruikt wordt om gezamenlijk maatschappelijke vraagstukken op te lossen. In Nederland zijn sinds 2013 circa 10 SIB’s opgezet, het merendeel met gunstige uitkomsten voor zowel inwoners als gemeenten. De eerste SIB rondom het thema werkloosheid in Rotterdam was zeer succesvol. 59 procent van de jongeren stroomde sneller dan verwacht uit naar werk, opleiding of eigen bedrijf. Enschede loopt samen met Rotterdam, Utrecht en Eindhoven voorop in deze nieuwe manier van samenwerken. Tijdens het Divosa Voorjaarscongres 2017 lichtte gemeente Enschede de aanpak toe. 

Verslag Divosa voorjaarscongres 2017: Enschede & Social impact bond jongvolwassenen (Divosa, mei 2017)

Integrale aanpak

Problemen die jongeren in kwetsbare posities ondervinden, spelen vaak op meerdere vlakken: schulden, vroegtijdig schoolverlaten en één of meerdere zorgvragen bijvoorbeeld. Het resultaat is dat zij in een neerwaartse spiraal komen die grote invloed heeft op de rest van hun leven. Hulp wordt nu nog vooral per probleemgebied georganiseerd; dus de ene dag aandacht voor schuldhulpverlening, de andere dag aandacht voor een eventuele ontwikkelingsstoornis. Het SIB-instrument zorgt voor een op maat gemaakte aanpak; één compleet ondersteuningspakket op de gebieden werk, onderwijs, inkomen, zorg, veiligheid en wonen. Verschillende zorgaanbieders stellen gezamenlijk een plan op vanuit de behoeften van de jongvolwassenen.

Pas verschenen: Factsheet Social Impact Bond Jongvolwassenen

Als gemeente op zoek naar innovatieve manieren om integraal te werken? Lees meer over SIB Jongvolwassenen in de factsheet.

Factsheet Social Impact Bond Jongvolwassenen (Aanpak 16-27, maart 2018 | pdf, 78 kB)