Divosa vraagt Senaat kritische beschouwing verdringingstoets

maandag 27 maart 2017

De Eerste Kamer start 28 maart met de behandeling van de Wet verdringingstoets. Divosa vraagt in een brief om het wetsvoorstel uitgebreid te behandelen. Volgens voorzitter Erik Dannenberg beperkt de toets de kansen op werk voor mensen in de bijstand. Hierdoor ontstaan nieuwe en grotere problemen op andere terreinen. Wat hem betreft zijn extra regels niet nodig en zijn ‘de bijwerkingen van deze toets erger dan de kwaal’.

Vrijwel de hele Tweede Kamer ging onlangs akkoord met de Wet verdringingstoets. Ook Divosa is fel gekant tegen oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. "Dat is niet alleen schadelijk voor mensen die hun baan hierdoor verliezen maar ook voor de samenleving als geheel", aldus Dannenberg.

Overbodig

Divosa hoopt dat de Eerste Kamer de extra regels overbodig verklaart. “Gemeenten en kabinet zoeken, vinden en delen al manieren om verdringing actief tegen te gaan. Vaak samen met werkgevers- en werknemersorganisaties. Bestaande wetten bieden hiervoor voldoende houvast.” Liever investeert Dannenberg in een ‘duurzame en inclusieve arbeidsmarkt’.

Download

Brief aan Eerste Kamer over Wet verdringingstoets (pdf, 167 kB)