Tussen 2017 en 2019 hebben zes gemeenten in experimenten gekeken naar wat werkt om meer mensen vanuit de bijstand aan het werk te krijgen. Bijstandsgerechtigden werden ontheven van hun arbeids- en re-integratieverplichtingen, er was intensievere begeleiding naar werk, of de mogelijkheden om naast de uitkering bij te verdienen werden uitgebreid.

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wees Deventer, Groningen, Nijmegen, Tilburg, Utrecht en Wageningen aan als experimenteergemeenten.

Het CPB heeft op verzoek van het ministerie van SZW onderzoek gedaan naar de resultaten van de experimenten op het gebruik van voorzieningen uit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), gezondheid en problematische schulden. Over het algemeen is er geen sprake van duidelijke effecten in de gemeenten waar geëxperimenteerd is, blijkt uit het onderzoek.

Eerder verschenen al twee onderzoeken naar de resultaten met betrekking tot uitstroom naar werk. De experimenten hebben niet in alle gemeenten geleid tot een duidelijk effect; veelal zijn de resultaten met veel onzekerheid omgeven.

Contactpersoon

Jos Huijts

procesmanager Bedrijfsvoering en Dienstverlening