Alle nieuws

Deel je aanpak in het sociaal domein met Europese collega’s

16 november 2018

In 2019 organiseert het European Social Network voor de 27e keer een internationaal congres waar gemeenten uit heel Europa kennis uitwisselen rond het sociaal domein. Dit keer gaat het congres over de kwaliteit van dienstverlening en zorg. Gemeenten zijn uitgenodigd om hun ervaringen te delen. Je kunt je voorstel indienen tot 26 november.

'Staatssecretaris Van Ark: klantmanager, zoek de ruimte op!'

15 oktober 2018

'Klantmanagers zijn de spil in de uitvoering.' Dat zei staatssecretaris Van Ark van SZW op 11 oktober 2018 tijdens het congres van de Beroepsvereniging van Klantmanagers (BvK). 'Alleen de klantmanager weet wat er op de werkvloer speelt, welke dilemma’s er zijn. Dat zijn er heel veel. Nu het economisch goed gaat, kunnen we mensen die aan de kant staan aan het werk helpen. U bent daar hard bij nodig.'

'De moderne professional is vooral een Dinges'

1 oktober 2018

Wat maakt een professional die langdurig werklozen aan een baan moet helpen succesvol? Hans Bosselaar onderzocht het en stuitte op ‘Dinges’.

Hoe pakken gemeenten schulden aan? De belangrijkste cijfers in een animatievideo

14 september 2018

De schuldenproblematiek in Nederland is groot. Gemeenten werken hier hard aan, maar cijfers zijn er nog weinig. De Divosa Benchmark Armoede & Schulden brengt daar verandering in. De belangrijkste resultaten van de gemeentelijke schuldenaanpak zie je in een gloednieuwe animatievideo.

Divosa aan de slag met lerende praktijk

4 september 2018

Divosa gaat zich de komende 2,5 jaar inzetten voor een lerende praktijk in het sociaal domein. Het ministerie van SZW heeft subsidie toegekend voor het meerjarenplan dat Divosa met de Beroepsvereniging voor Klantmanagers heeft ingediend.

Eén huishouden, één minimuminkomen: kan Uden de droom waarmaken?

4 september 2018

Meer dan 40% van de uitkeringsgerechtigden in Uden zit al 3 jaar of langer in de bijstand. Veel van hen doen vrijwilligerswerk of doen op een andere manier actief mee. Maar deze bezigheden worden niet als werk beloond. Uden gelooft dat het anders, beter kan. Daarom werkt de gemeente aan een business case waarbij elk huishouden een minimuminkomen kan verdienen. Ook zonder reguliere baan.

Oefenen met collega-trainers: hoe sta je voor de groep?

4 september 2018

Ervaring met het begeleiden van groepen heeft Riske Heijnen meer dan genoeg. Jarenlang gaf de consulente Intake en Diagnose empowermenttrainingen aan jongeren. Maar dit jaar kreeg ze bij het Rijk van Nijmegen een nieuwe opdracht. Binnen het Nijmeegse experiment ‘Proef met de Bijstand’ coacht zij groepen bijstandsgerechtigden die hun eigen doelen stellen. Van Riske vroeg dat een andere aanpak.

'Streven naar effectiviteit in sociaal domein past niet bij huidige tijd'

20 maart 2018

Vakmanschap gaat over beter worden in je werk, maar wat is 'beter'? Van oudsher gaat het over zo effectief en efficiënt mogelijke dienstverlening leveren, wat je kunt ontdekken met gedegen effectiviteitsonderzoek. Hans Bosselaar (senior onderzoeker, VU) zet daar in een artikel in Sociale Vraagstukken een ander geluid tegenover. Volgens hem is de maatschappij te complex geworden om te zoeken naar de heilige graal van dé effectieve interventie. In plaats daarvan, zegt hij, moeten onderzoekers veel meer onderdeel worden van de praktijk en als gelijkwaardige partners meedenken, initiatieven ontwikkelen, reflecteren en samen leren.

Missen gemeenten leiderschap om succesvol te veranderen?

11 mei 2017

Nederlandse gemeenten zijn nog niet klaar om zich optimaal aan te passen aan hun veranderende rol in de samenleving. Dat komt vooral door een gebrek aan effectief veranderleiderschap. Dat concludeert BDO Accountants & Adviseurs op basis van ervaringsonderzoek naar de verandercapaciteit van Nederlandse gemeenten. Divosa ontwikkelt tools voor gemeenten om hen te helpen effectief te veranderen, zoals een game over veranderkundig leiderschap in het sociaal domein.

Filter het nieuws

To prevent automated spam submissions leave this field empty.