Alle nieuws

‘Hokjesdenken speelt burger nog altijd parten bij toegang tot zorg’

15 mei 2018

Overheidsinstanties die verantwoordelijk zijn voor de zorg van burgers, werken nog steeds te veel vanuit hun eigen regels en kaders. Dit constateert Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in zijn rapport ‘Zorgen voor burgers’. ‘Hokjesdenken blijft de toegang tot zorg belemmeren’, zegt Van Zutphen, ‘instanties missen vaak nog wat burgers echt nodig hebben in hun situatie. Burgers krijgen hierdoor geen passende zorg. Dit is al veel te lang het geval, het kan en moet nu snel beter.’
 

Overzicht lopend onderzoek op het terrein van Werk en Inkomen

15 mei 2018

Twee keer per jaar publiceert het Kennisplatform Werk en Inkomen (KWI) een overzicht van lopend onderzoek op het terrein van Werk en Inkomen. Het gaat hierbij om onderzoek dat gedaan wordt door KWI-partners. Begin mei 2018 is een overzicht gepubliceerd met de laatste stand van zaken.

Gemeentelijke vangnetregeling zelfstandigen onbekend bij zzp’ers

4 mei 2018

Uit een recente achterbanraadpleging van ZZP Nederland is gebleken, dat 80 % van de zzp’ers totaal onbekend is met het Besluit Bijstandsverlening Zelfstandigen (Bbz), dat door de gemeente wordt uitgevoerd. Slechts 10 % van de zzp’ers weet wat de voorwaarden zijn van deze regeling en voor wie hij is bedoeld.

Handreiking ondersteunt professionals bij vaststellen begeleiding

4 mei 2018

Het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid en APE ontwikkelden een handreiking voor professionals waarmee die kunnen vaststellen of cliënten met een functionele beperking begeleiding bij werk nodig hebben. De handreiking helpt hen te oordelen over de inhoud, vorm en duur van de begeleiding.

Schuldproblemen steeds vaker in handen van ongereguleerde ‘hulpverlener’

3 mei 2018

Het aantal Nederlanders dat onder bewind wordt gesteld groeit explosief. Het financiële lot van 242 duizend Nederlanders ligt nu in handen van private bewindvoerders. De kosten voor gemeenten rijzen de pan uit. Ook de rechtspraak gaat gebukt onder het grote aantal zaken en heeft geen middelen om goed toezicht te houden. Dat concluderen platform voor onderzoeksjournalistiek Investico en Nieuwsuur op basis van onderzoek dat zij deden voor onder andere De Groene Amsterdammer.

Middelen sociaal domein niet goed verdeeld

2 mei 2018

De middelen voor het sociaal domein worden niet goed verdeeld over gemeenten. Dat concludeert onderzoeksbureau AEF in het rapport ‘Zoeken naar balans’. Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken ​ziet in de conclusies van het onderzoek ​voldoende aanleiding om met de gemeenten te overleggen over het oplossen van de knelpunten.

Opnieuw meer mensen met arbeidsbeperking aan de slag

30 april 2018

Tussen eind 2012 en het vierde kwartaal van 2017 hebben werkgevers 36.968 extra banen gerealiseerd in het kader van de banenafspraak: 26.196 extra banen via een regulier dienstverband en 10.772 extra banen via een uitzendcontract of detachering. Daarnaast werkten eind vorig jaar 1.184 personen op een beschut werkplek. Dit blijkt uit de vandaag verschenen kwartaalrapportage banenafspraak en beschut werk van UWV.

Van Ark gaat banenplan gehandicapten op punten aanpassen

26 april 2018

Staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) gaat haar plannen om meer arbeidsgehandicapten met loondispensatie aan het werk te helpen op meerdere punten aanpassen. Dat zegde ze donderdag toe in een debat met de Tweede Kamer.

Participatie kwetsbare jongvolwassenen blijft laag

26 april 2018

Het aantal jongvolwassenen zonder startkwalificatie dat geen werk en geen uitkering heeft, is de afgelopen jaren licht gestegen. Toezicht Sociaal Domein (TSD) doet onderzoek naar de participatie van jongvolwassenen zonder startkwalificatie.

Locus Kenniscafé

Gemeenten als werkgever van mensen met een beperking

25 april 2018

Veel gemeenten moeten meer banen voor mensen met een beperking creëren. Maar sommige gemeenten hebben al flinke stappen gezet met inclusief werkgeverschap, zoals Ede. Deze gemeente vertelt daarover tijdens het Locus Kenniscafé op 17 mei in Utrecht.

Filter het nieuws