Inburgering
Hulpmiddelen: financieel ontzorgen
Divosa, VNG en het ministerie van SZW ondersteunen gemeenten bij de uitvoering van de Wet inburgering met hulpmiddelen als handreikingen, trainingen en video's. Hier vind je de hulpmiddelen bij het thema Financieel ontzorgen.
Alle hulpmiddelen over financieel ontzorgen
- Wet inburgering in vraag en antwoord: financiën
Meest gestelde vragen & antwoorden over de Wet inburgering 2021 (Divosa)
- Handreiking Financieel ontzorgen en financiële zelfredzaamheid
Deze handreiking richt zich specifiek op financiële ontzorging van bijstandsgerechtigde asielstatushouders in het nieuwe inburgeringsstelsel en alles wat daarbij komt kijken. De handreiking gaat verder in op het doel, de wettelijke vereisten en de verschillende aanpakken om bijstandsgerechtigde asielstatushouders financieel te ontzorgen en te stimuleren tot financiële zelfredzaamheid. (Divosa, maart 2020)
- Update handreiking Financieel ontzorgen en financiële zelfredzaamheid
Welke stappen moeten gemeenten zetten om op 1 januari 2022 klaar te zijn voor het financieel ontzorgen van asielstatushouders? In deze update van de handreiking vind je checklists en een stappenplan. (Divosa, november 2021)
- Financieel ontzorgen in de uitvoering: 4 tips bij de zoektocht naar maatwerk
Tips en trucs naar aanleiding van de uitwisselingssessie op 20 juni 2023 (Divosa)
- Geldplan Statushouders
Online vraagbaak en stappenplan voor geldzaken en regelingen, gericht op statushouders en hun begeleiders. Gemeenten kunnen dit plan gebruiken om inburgeraars op weg te helpen naar financiële zelfredzaamheid. (Nibud, november 2020)