Wanneer
vrijdag 30 juni 2023
09:30 tot 13:00
Waar
Divosa

Aidadreef 8
3561 GE Utrecht

Deelname en kosten

Deelname is gratis.

Bijeenkomst bijwonen?

Ja, ik meld me aan

Een sterke samenwerking tussen wetenschap en praktijk maakt de gemeentelijke arbeidsre-integratie beter. En daar worden cliënten écht beter van. Maar hoe richt je je organisatie daarop in? Daar draait het om tijdens het jaarcongres van de CoP Gewogen Maatwerk op 30 juni in Utrecht.

In de CoP Gewogen maatwerk buigen gemeenten, beroepsverenigingen, onderwijs en wetenschap zich over de vraag hoe de aanpak Gewogen Maatwerk de re-integratie kan verbeteren. Dit gebeurt door complexe vraagstukken uit de uitvoeringspraktijk ín die praktijk uit te diepen.

Spreker & programma

Key-note speaker is Paul van der Aa, lector inclusieve arbeid aan Hogeschool Rotterdam, onderzoeker en leider van de thema-CoP ‘Professionele organisatie’. Hij gaat in op uitdagingen voor gemeenten bij het verder professionaliseren van de gemeentelijke arbeidsre-integratie en zet uiteen hoe samenwerking tussen wetenschap en praktijk daarbij ondersteunend kan zijn.

Na dit plenaire deel volgt een workshopprogramma waarbij deelnemers kunnen kiezen uit de volgende sessies: 

1. Gewogen maatwerk in de praktijk

Wat is er nodig om Gewogen maatwerk − en het Integratief Gedragsmodel (IGM) in het bijzonder − in de gemeentelijke re-integratiepraktijk toe te passen? Die vraag stond centraal in de pilot die Divosa samen met TNO bij drie gemeenten heeft gedaan. Ontdek de geleerde lessen van die pilot in deze sessie. Uitvoeringsorganisatie BBS (Baarn, Bunschoten en Soest) delen hoe zij dat hebben aangepakt en waar ze tegenaan liepen.

Workshopleiders

Anne Vreeman, projectleider Divosa en Suzanne Abdoelhak, Kwaliteitsmedewerker bij Uitvoeringsorganisatie BBS

2. Samenwerken met ervaringsdeskundigen

Cliënten zijn misschien wel de belangrijkste deelnemers aan de Community of Practice Gewogen maatwerk. Hoe werk je hierin samen? Welk verwachtingen zijn er over en weer? Wat zijn eventuele kanttekeningen? In deze sessie gaan we op zoek naar antwoorden op deze vragen.
 
De Community of Practice 'de werkplaats SAMEN voor de jeugd' heeft ruime ervaring opgedaan met samenwerken met ervaringsdeskundige jongeren (ExpEx). Sanne Dierick begeleidt dat proces en deelt tijdens deze sessie haar kennis en ervaring. Samen zetten we een eerste stap in het samenwerken met ervaringsdeskundigen en ontdekken we wat het op kan leveren als we écht samenwerken.

Workshopleiders

Sanne Dierick, Coördinator ExpEx Midden-Holland en ambassadeur ExpEx

3. Samen beslissen

De thema-CoP 'Cliënt centraal' richt zich op het (nog meer) meenemen van de ervaringen en behoeften van cliënten. Een mooi voorbeeld hiervan is de methodiek 'Samen Beslissen'. In deze workshop leer je meer over deze methodiek waarmee je samen met cliënten kunt komen tot het geschiktste traject naar werk of participatie. Samen Beslissen is in de gemeente Arnhem samen met TNO toegepast en geëvalueerd. In deze sessie worden geleerde lessen gedeeld samen met ervaringen van professionals en cliënten. Ook ga je aan de slag met casuïstiek en krijg je handvatten om zelf aan de slag te gaan met deze methodiek.

Workshopleiders

Nancy Willems, projectleider Cluster Werk & Inkomen Gemeente Arnhem

4. Ontwikkelscan: wat wil ik nog leren?

Als professional in het sociaal domein leer je iedere dag. De dynamiek van veranderende regels en doelgroepen houden je scherp. En toch… is het goed om af en toe even tijd te nemen voor reflectie: wat wil ik nog leren?

De SAM Ontwikkelscan kan je daarbij helpen. We gaan aan de slag met de verkorte versie van deze scan. Op basis van het beroepsprofiel beantwoord je vragen die gaan over je professionele ontwikkeling. Dat levert je inzichten op waar je meteen iets mee kunt. Het persoonlijke rapport is uiteraard vertrouwelijk en alleen bedoeld voor jou. Als je wilt kun je er wel alvast met aanwezige vakgenoten over in gesprek: waar lopen zij tegenaan? Na de workshop ontvang je een voucher voor de uitgebreide versie van de SAM Ontwikkelscan.

Workshopleiders

Margarethe Hilhorst, programmamanager SAM en Henk Adam van Matchcare

Aansluitend is er lunch en gelegenheid om te netwerken.

Contactpersoon

Bente Schöttelndreier

projectleider Leren en ontwikkelen