Divosa Vrijdag

Welk effect hebben wijkteams op het gebruik van de Wmo?

Lees het verslag hier

Wordt er minder verwezen naar Wmo-tweedelijnszorg sinds wijkteams bestaan? Gaat het Wmo-gebruik omhoog zodra een zorgaanbieder in het wijkteam zit? Het CPB doet onderzoek naar deze vragen en presenteert de uitkomsten van dit onderzoek tijdens deze Divosa Vrijdag op 18 januari.

Sinds 2015 is de Wmo en de rol van gemeenten hierin drastisch veranderd. Wat zijn de gevolgen hiervan voor het gebruik van de Wmo? We denken vaak dat in wijkteams zorg voor burgers beter opgevangen kan worden en er daarom minder Wmo-zorg nodig is. Maar is dit ook echt zo? Het CPB heeft onderzocht wat er daadwerkelijk gebeurt als gemeenten de toegang tot de Wmo verschillend inrichten.

Programma

Tijdens deze Divosa Vrijdag presenteren de onderzoekers voor het eerst de eindresultaten van hun onderzoek. Divosa-voorzitter Erik Dannenberg neemt de eerste publicatie in ontvangst. Tijdens de workshops gaan we dieper in op de resultaten. Wat betekenen de uitkomsten voor gemeenten? Moeten we wijkteams anders gaan inrichten? Waarom kiezen gemeenten voor de ene of de andere vorm en wat zijn ervaringen uit de praktijk? Wat kunnen zorgaanbieders doen om de effecten te veranderen?

Bekijk hier het volledige programma en de sessies.