Training

Van individueel naar groepsgewijs werken (voorjaar 2019)

Steeds meer gemeenten kiezen voor groepsgewijs werken, een efficiënte manier om dienstverlening aan veel klanten tegelijk te bieden. Maar: effectief werken met een groep moet je leren. In deze meerdaagse training leren uitvoerende professionals in het sociaal domein en (beginnende) trainers hoe ze zoveel mogelijk uit een groepsgewijze aanpak kunnen halen.

Hoe zet jij jouw werkwijze in het 1-op-1 contact met werkzoekenden effectief in bij groepsgewijze activiteiten? En hoe kan een (beginnende) trainer meer impact creëren in de trainingen en hoe blijft trainen leuk en uitdagend?

Wat ga je leren?

In de training worden bruggen geslagen tussen individueel en groepsgewijs werken. Deelnemers maken kennis met de overeenkomsten en de verschillen en leren hoe zij hun expertise effectief kunnen inzetten in groepsgewijze situaties. Niet alleen in theorie, maar juist ook in praktijk. Tijdens de terugkomdag bespreken we met elkaar welke lastige situaties je in de praktijk bent tegengekomen en frissen we de onderwerpen van de twee trainingsblokken op.

Na deze training:

 • weet je meer over groepen, groepsvorming, groepssamenstelling en groepsdynamiek
 • ben je in staat te sturen op een effectieve groepsdynamiek en die te benutten om de doelen te realiseren
 • kun je op een aansprekende, interactieve manier informatie overdragen aan groepen werkzoekenden op een manier waarop de informatie blijft hangen
 • ben je in staat om aandacht en energie vast te houden en om te gaan met (lastige) vragen
 • weet je je expertise optimaal in te zetten in groepsbijeenkomsten en trainingen
 • heb je zicht op de kern van het trainers- en begeleidersvak, welke stijl bij jou past en weet je die te vertalen naar concreet gedrag
 • weet je hoe je kunt omgaan met weerstanden: hoe je de “ja, maar…” kan doorbreken

Zeer interessant, goede theoretische informatie met voldoende mogelijkheden om te oefenen.

Voor wie?

De training is bedoeld voor professionals in het sociaal domein en (beginnende) trainers die groepsgewijs (willen) werken met mensen die zij op grond van de Participatiewet naar werk of maatschappelijke participatie begeleiden. Denk daarbij aan het verzorgen van een Workshop Rechten & plichten of een Empowermenttraining.

Deze training is echt een 'goudklompje' voor alle klantmanagers!

Praktische informatie

De meerdaagse training bestaat uit:

 • een individuele telefonische intake
 • 2 keer 2 trainingsdagen achter elkaar 
 • 1 terugkomdag

Tussen de contactmomenten van de training gaan deelnemers met praktijkopdrachten aan de slag. Het is mogelijk om tegen meerkosten individuele training on the job (op jouw locatie) te volgen. Doorlooptijd van de training is drie maanden.

Data

 • maandag 11 en dinsdag 12 maart 2019  
 • maandag 15 en dinsdag 16 april 2019
 • maandag 9 september 2019

Elke trainingsdag duurt van 10:00 - 16:00 uur en is inclusief lunch.

Trainer

De training ‘Van individueel naar groepsgewijs werken’ is ontwikkeld door Divosa en ZINZIZ en wordt gegeven door Femke Bennenbroek, trainer bij ZINZIZ en auteur van de Werkwijzer Groepsgewijs werken. Ook schreef ze het boek 'Met meer impact trainen. Praktijkboek duurzame gedragsverandering bij cliënten binnen het sociaal domein' (2018).

Super leerzaam, met een zeer inspirerende trainster!

Kosten

De investering van € 1.095,- exclusief btw omvat de telefonische intake, 4 trainingsdagen, 1 terugkomdag, leermateriaal, locatie- en cateringkosten. De training gaat definitief door bij minimaal 8 deelnemers. De prijs van een optionele training on the job bij een deelnemer op locatie is op aanvraag beschikbaar bij Gina Jongma.

Meer informatie

Vragen over deze training kun je stellen aan Gina Jongma (Divosa).

Voorbereiding

De theorie voor de trainingsdagen wordt behandeld in de Werkwijzer Groepsgewijs werken (Divosa, 2017).

Ook als incompanytraining

Wil je deze training met al je collega's volgen? Divosa organiseert de training in overleg met je gemeente ook incompany.

 

Logo Effectiviteit & Vakmanschap

Deze bijeenkomst valt onder het programma Vakmanschap van Divosa, mede gefinancierd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hiermee stimuleert Divosa dat gemeenten onderbouwd werken in het sociaal domein. Dat betekent dat professionals keuzes maken op basis van kennis uit wetenschap, praktijk en cliëntervaring en hierop reflecteren. Wil jij ook werken aan je vakmanschap? Lees meer over het programma