Driedaagse training

Psychische aandoeningen en lichte verstandelijke beperkingen (start 29 oktober 2019)

Uit onderzoek blijkt dat betaald werk psychische gezondheid en herstel bevordert. Maar toeleiding naar werk (of participatie) van mensen met een psychische aandoening vraagt andere kennis en vaardigheden van klantmanagers. Hoe herken je de verschillende aandoeningen? Hoe ga je ermee om? Wat kun je wel en niet verwachten? Hoe zit de hulpverlening in elkaar en hoe werkt de samenwerking?

Daarover gaat de driedaagse training Psychische aandoeningen en lichte verstandelijke beperkingen op 29 oktober, 5 november en 19 november. Met de lessen uit de training kun je meteen aan de slag in je spreekkamer.

Wat ga je leren?

  • Wat zijn de kenmerken van de verschillende psychische aandoeningen (bijv. angst, depressie, autisme spectrum stoornis, etc.)?
  • Hoe herken ik lichte verstandelijke beperkingen (LVB) en psychische aandoeningen? Welke signalen zijn belangrijk?
  • Wat is een stigma en hoe kun je dat verminderen?
  • Een compleet beeld van de klant krijgen door hem te plaatsen in het ICF model (het in kaart brengen van iemands functioneren en de invloed van aandoeningen en omgevingsfactoren hierop).
  • Hoe kan ik het beste omgaan met de meest voorkomende psychische aandoeningen en LVB?
  • Wat betekent het voor werk? Wat zijn belangrijke uitgangspunten hierbij en hoe pas ik die toe?
  • Wat is werkstress en hoe kun je dit verminderen: Werkstressoren en Energie Bronnen (WEB) model
  • Wat is de basishouding en hoe pas ik deze toe in gesprekken?

Voor wie?

De training is bedoeld voor klantmanagers en andere uitvoerende professionals in het sociaal domein die mensen met psychische aandoeningen en/of lichte verstandelijke beperkingen begeleiden.

Materiaal

De theorie voor de eerste en de tweede dag wordt in de werkwijzer Psychische aandoeningen en lichte verstandelijke beperkingen (met bijbehorende kenniswijzer en online training) behandeld, waarmee je je kunt voorbereiden. Het is ook mogelijk om casussen in te brengen die tijdens de training behandeld zullen worden.

Trainer

Arjan van Dam is psycholoog en trainer bij zijn eigen bedrijf Fidare. Hij heeft ruime ervaring in de re-integratie en ontwikkelde voor Divosa de Werkwijzer Gespreksvoering en de Werkwijzer Psychische aandoeningen en lichte verstandelijke beperkingen, inclusief de bijbehorende online trainingen. Ook schreef hij het boek ‘De kunst van het falen’ en is hij online coach voor Psychologie Magazine.

Data

Dag 1: dinsdag 29 oktober 2019
Dag 2: dinsdag 5 november 2019
Dag 3: dinsdag 19 november 2019

Elke trainingsdag duurt van 9:30 - 16:30 uur en is inclusief lunch.

Incompany

Wil je deze training graag met je collega's volgen? Dat kan. Divosa biedt twee trainingen over Psychische aandoeningen en LVB incompany (bij jou op kantoor) aan. Lees meer over de incompany basistraining en de incompany verdiepingstraining.