Divosa Vrijdag: Het sociale hart van ondernemers onderzocht

Deze bijeenkomst is afgelast.

Door de ingrepen in de Wajong en Wsw is het belang van sociale ondernemingen in de afgelopen jaren verder toegenomen. Gemeenten zijn enthousiast over de rol die sociale ondernemingen in het nieuwe arbeidsmarktbestel kunnen vervullen, maar beseffen ook dat deze bedrijven kwetsbaar zijn.  

Tijdens deze Divosa Vrijdag presenteren we actuele bevindingen en zoeken naar antwoorden op de volgende vragen: wat is de stand van zaken rondom sociale ondernemingen tot nu toe? Wat kunnen gemeenten en sociale ondernemingen voor elkaar betekenen? En hoe kunnen gemeenten ondernemers ondersteunen om handen en voeten te geven aan hun sociale hart?

Daarnaast worden drie onderzochte sociale ondernemingen gepresenteerd. Ze vertellen over wat ze doen, welke kansen dat biedt voor gemeenten en hoe gemeenten hen beter kunnen ondersteunen.

Voorlopige programma

10.00 uur

Opening en welkom door dagvoorzitter

10.10 uur            

Presentatie: Sociale ondernemingen & Gemeenten

10.40 uur            

Presentatie: Ondersteun als gemeente het sociale hart van ondernemers – Mentorwijs, door Marianne de Wolff (TNO)

11.00 uur            

Tijd voor vragen/discussie

11.15 uur

Pauze

11.30 uur            

Drie sociaal ondernemingen en hun onderzoekers.

Elke deelnemer kan twee presentaties kiezen:

  • Ondernemen in het groen: Jan Hassink (onderzoeker aan de Wageningen Universiteit en coördinator zorgboerderij Hoeve Klein Mariendaal)
  • Binthout: Marco Algera (onderzoekers aan de VIAA)
  • Buurtsuper: Luciënne Berenschot (onderzoeker van Berenschot Onderzoek&Advies)

12.30 uur            

Plenaire discussie: discussies met de onderzoekers en de zaal over belangrijke issues rondom het stimuleren van sociale ondernemingen.

Hoe ga je om met de kleinschaligheid van sommige ondernemingen? Hoe helpen sociale ondernemingen om domein overstijgend te werken? Wat kan de gemeente doen om sociale ondernemingen te stimuleren?

13.00 uur

Lunch