Divosa Voorjaarscongres 2019

Sprekers

Ferd Crone

Burgemeester Ferd Crone studeerde economie aan de Universiteit van Amsterdam. In het verleden was hij onder meer de voorzitter van de studentenvakbond ASVA, voorzitter van de Socialistische Uitgeverij Amsterdam (SUA) en lid van diverse bestuursorganen van de Economische faculteit der Universiteit van Amsterdam. Crone was werkzaam bij de FNV en later als hoofd afdeling mondiaal milieubeleid op het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer. Ook was hij lid van de SER. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 1994 werd Crone gekozen in het parlement. Hij was financieel woordvoerder en woordvoerder Klimaat en Energie. Een jaar na de Tweede Kamerverkiezingen 2006 vertrok hij uit het parlement om burgemeester van Leeuwarden te worden. Hij verlaat Leeuwarden als burgemeester in de zomer van 2019 en wordt dan lid van de Eerste Kamer voor de PvdA.

Ruben Maes

Ruben Maes is oprichter van &MAES en is strategisch adviseur voor bestuurders, directies en management van publieke organisaties. Hij wordt betrokken bij positioneringsvraagstukken en bij opdrachten waarbij publieke of private organisaties moeten communiceren met politici, stakeholders en media. Daarnaast is Ruben een veelgevraagd dagvoorzitter en gespreksleider van conferenties, expertmeetings en managementdagen in binnen- en buitenland. Na zijn studie politieke wetenschappen aan de Universiteit van Leiden werkte Ruben bij een onderzoeksbureau, gericht op strategische advisering bij campagnes. Tevens werkte hij voor BNR Nieuwsradio en was hij redacteur van PM Den Haag. In 2003 richtte Ruben zijn eigen bureau op onder de naam &MAES.

Wouter Hart

Wouter Hart is oprichter van en adviseur bij Verdraaide Organisaties. Na zijn creatieve opleiding werkte Wouter een aantal jaar als organisatieadviseur bij diverse organisaties. Hij ontwierp procesarchitecturen, balanced scorecards en kwaliteitsmanagementsystemen en merkte meer en meer hoe ver het gesprek in organisaties stond van waar het in die organisatie werkelijk om ging en hoe complex het daardoor werd gemaakt. Hart ging op zoek naar een mentor om hem te begeleiden in zijn zoektocht naar ‘de mythe van beheersbaarheid’ en ging twee dagen in de week als chauffeur in de leer bij prof. dr. ing. Teun Hardjono waar hij veel leerde over procesmanagement en bedrijfskunde vanuit een meer filosofisch perspectief. Op initiatief van Hardjono schreef Hart het boek ‘Leiders van vandaag – Lessen voor morgen’. Via Hardjono vond Hart in Marius Buiting een nieuwe mentor waar hij ook vele gesprekken mee voerde. En langzamerhand ontstonden in die gesprekken patronen en modellen die de basis vormden onder het boek Verdraaide organisaties.

Erik Dannenberg

Erik Dannenberg (1964) heeft ruime ervaring in het sociaal domein. Na zijn studie Maatschappelijk werk is hij actief geweest in de hulpverlening aan mensen die verslaafd waren, dakloos waren geraakt en aan gezinnen met meerdere ernstige problemen. Eerst in uitvoerende en al snel in leidinggevende rollen.

Tamara van Ark

Tamara van Ark begon haar loopbaan in 1998 bij Panfox BV als functioneel ontwerper/consultant. Vanaf 2000 was zij consultant bij StBC Consulting. In 2002 werd zij teamchef bij de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Rotterdam (district Feijenoord). In 2004 werd Tamara van Ark wethouder van de gemeente Nieuwerkerk aan den IJssel, per 1 januari 2010 van de gemeente Zuidplas (fusie van de gemeenten Moordrecht, Nieuwerkerk aan den IJssel en Zevenhuizen-Moerkapelle). In juni 2010 werd zij Tweede Kamerlid van de VVD, met de portefeuille AWBZ/WMO. Sinds 2012 was zij vicefractievoorzitter. Op 26 oktober 2017 is Tamara van Ark benoemd tot staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in het kabinet-Rutte III.

Damiaan Denys

Damiaan Denys denkt, behandelt, en onderzoekt tekorten in het leven door te laveren tussen filosofie, psychiatrie en neurowetenschap. Denys is hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Hij filosofeert en denkt over angst, vrije wil, normaliteit, het leven en de dood. Denys is hoofd van de academische afdeling psychiatrie aan het AMC te Amsterdam en behandelt patiënten met angst, en compulsieve en impulsieve stoornissen. Hij is een pionier in de toepassing van diepe hersenstimulatie bij obsessieve compulsieve stoornissen, depressie, verslaving en eetstoornissen. Hij beschreef in 2013 misofonie voor het eerst als een psychiatrische aandoening. Denys is als groepsleider verbonden aan het Nederlands Herseninstituut (NIN-KNAW) en onderzoekt voor de neurowetenschap angst, compulsiviteit en diepe hersenstimulatie (DBS) bij psychiatrische aandoeningen.

Anja Kanters

Anja Kanters is ruim 30 jaar DGA van Donkergroen, landelijke top 3-speler in de groenvoorziening met ruim 850 medewerkers actief vanuit 24 locaties in Nederland en België. Hiervan zijn ongeveer 200 medewerkers afkomstig vanuit de Participatiewetg, al lang voordat deze wet bestond. Haar drijfveren worden beïnvloed door duurzaamheid: circulaire inrichting van onze binnen- en buitenruimten m.b.v. tuinarchitectuur, realisatie en beheer en door continuïteit: toekomstbestendigheid vanuit medewerkersparticipatie. Anja Kanters was ook commissaris bij woningcorporatie, zorg, onderwijs en bestuurslid van VNO NCW Noord.

Paulien Cornelisse

Paulien Cornelisse schrijft en maakt theater. In 2008 ging haar eerste cabaretprogramma 'Dagbraken' in première. Voor deze voorstelling ontving zij van de VSCD (Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties) de ‘Neerlands Hoop’, de prijs voor de meest veelbelovende theatermaker met het grootste toekomstperspectief. In 2010 ging haar tweede programma, 'Hallo Aarde' in première. Haar derde voorstelling, 'Maar Ondertussen' ging in 2013 in première. Cornelisse schreef in 2009 Taal is zeg maar echt mijn ding. In 2012 verscheen En dan nog iets, het vervolg op het eerste boek. In 2016 verscheen haar fictiedebuut: De verwarde cavia, over een cavia die op kantoor werkt. Cornelisse schrijft een wekelijkse column in nrc.next en NRC Handelsblad. Eerder schreef ze maandelijks een dialoog voor het tijdschrift JAN. Ooit studeerde Paulien psychologie (afgemaakt) en een blauwe maandag Algemene Taalwetenschap (niet afgemaakt). Ze studeerde voornamelijk aan de Universiteit van Amsterdam, maar ook even in Boston, en in Hiroshima. Ze begon met kleinkunst bij Crea, de culturele organisatie van de UvA, en met schrijven bij Folia, het universiteitsblad. In 1995 won ze min of meer toevallig de Nationale Wetenschaps Quiz, en in 2003 won ze minder toevallig de Elle Literatuurprijs.

Ellis Jongerius

Ellis Jongerius werkt als ervaringsdeskundige bij de LFB. Zij geeft ‘Train de trainer’ aan ervaringsdeskundigen en coaches bij verschillende zorgaanbieders. Ze is bestuurslid NPG (Nationaal Programma Gehandicapten) en bij Stichting SPZ. Vanuit de LFB is Ellis co-docent bij Hogeschool Fontys en Hogeschool Utrecht. Daarnaast is zij co-onderzoeker op de volgende onderwerpen: geweld tegen vrouwen, autisme + LVB, sensatie van een goed leven en meedoen en meetellen.

Alie Weerman

Alie Weerman is lector van het lectoraat GGZ en Samenleving van hogeschool Windesheim. Het nieuwe lectoraat wil een brug slaan tussen de ggz en het sociaal domein. Uitgangspunt daarbij is het verbeteren van zorg aan kwetsbare burgers, het ondersteunen van sociale participatie en aandacht voor het niet-maakbare. Weerman wil in het bijzonder ervaringskennis van zowel cliënten als professionals benutten om de beroepspraktijk te innoveren. Weerman promoveerde in 2016 cum laude aan de VU op het thema ervaringsdeskundige zorg- en dienstverleners. Zij is een belangrijke voorvechter van de erkenning van ervaringsdeskundigheid binnen en buiten de ggz. Weerman is al enige jaren aan Windesheim verbonden. Voorheen werkte ze als associate lector binnen het lectoraat Verslaving, waar het nieuwe lectoraat GGZ en Samenleving uit voortkomt. Voor de opleiding Social Work heeft zij de leerlijn ervaringsdeskundigheid ontwikkeld.

Marius Buiting

Marius Buiting, arts en jurist, is sinds 2010 directeur van de vereniging voor toezichthouders in de zorg (NVTZ). Hij is medeauteur van het boek ‘Verdraaide Organisaties, terug naar de bedoeling’ van Wouter Hart. Daarnaast is hij consultant bij het kwaliteitsinstituut CBO en namens het CDA lid van de Provinciale Staten Utrecht. Zijn achtergrond wordt gekenmerkt door een focus op kwaliteit, zowel in de zorg als op bestuurlijk niveau. Hij vervult verschillende bestuurlijke en toezichthoudende functies is maatschappelijke, politieke en levensbeschouwelijke organisaties. Daarvoor was hij ruim 25 jaar op het terrein van kwaliteit in de zorg onder meer bij het Ministerie van Volksgezondheid, het kwaliteitsinstituut voor de gezondheidszorg CBO en als president van de European Society for Quality in healthcare. Daarnaast is hij ondermeer Chairman of the board van het European Health Futures Forum, lid van het Nationaal bestuur van de Zonnebloem en van de raad van toezicht van Lean in de Zorg.

Tineke Abma

Tineke Abma is hoogleraar Participatie & Diversiteit op de afdeling Metamedica, en onderzoeksleider in Amsterdam Public Health, Amsterdam UMC, locatie VUmc. Met partners in Amsterdam richtte ze in 2014 het Centrum voor Cliëntervaringen op. Abma leidt onderzoek ter versterking van de positie van patiënten in zorg, beleid en wetenschappelijk onderzoek. De inclusie en maatschappelijke participatie van mensen in een kwetsbare situatie hebben haar bijzondere aandacht. Abma pleit voor een benadering van participatie vanuit verbondenheid en wederzijdse afhankelijkheid. Iedereen wil immers meedoen, zichzelf kunnen zijn en erbij horen. Abma werkte daarvoor op de Universiteit Maastricht en Erasmus Universiteit Rotterdam, onder andere als bijzonder hoogleraar Cliëntenparticipatie in de Ouderenzorg en ontving een ASPASIA-laureaat van NWO. Haar werk werd onderscheiden vanwege de grote maatschappelijke impact ervan (Crebolder Award). Ze publiceerde veel op het gebied van participatief actieonderzoek, waar onder Participatory Research for Health and Social Well-Being (Springer Nature, 2019).

Niels ten Hagen

Niels ten Hagen is geboren met een handicap en heeft tegenslagen van jongs af aan leren overwinnen. Zoals hij zelf zegt: Kracht komt niet voort uit fysieke vermogens. Het komt voort uit een ontembare wil. Niels’ kracht ligt in het denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Zijn manier van denken onderscheidt zich door de toevoeging van ervaringsdeskundigheid in het omgaan met obstakels en tegenslagen. Zakelijk kenmerkt Ten Hagen zich door organiseren, confronteren, oplossen, coachen en leidinggeven. Vanuit zijn ervaringsdeskundigheid helpt hij mensen met en zonder beperking het maximale uit hun leven te halen. Hij geeft trainingen en lezingen over ondernemen en slimmer werken door bijvoorbeeld tijd- en energiemanagement. Hij mag particulieren en organisaties zoals het UWV, gemeenten en verzekeraars tot zijn klanten rekenen. Daarnaast is Ten Hagen directeur en trainer/coach bij het Expertisecentrum Bijzonder Ondernemen BV. Dit bedrijf is hij in 2015 met twee compagnons gestart. Ze helpen mensen vanuit bijzondere doelgroepen om de droom te onderzoeken om voor zichzelf te beginnen en begeleiden mensen ook bij het zetten van de eerste stappen.