Divosa Najaarscongres 2016

Sprekers

Divosa Najaarscongres 2016

Verslag Divosa Najaarscongres 2016

In het online verslag van het Divosa Najaarscongres 2016 vindt u presentaties van de sprekers, de speeches van de sprekers, met de opnamen van de plenaire sessies en korte verslagen van een aantal workshops. Via #divosacongres op Twitter houden we u op de hoogte van aanvullingen.

Ga naar www.divosa.nl/verslag-divosa-najaarscongres-2016

Sabine Uitslag

Sabline UitslagSabine Uitslag is gezondheidswetenschapper, bestuurder, politica en voormalig lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal namens het CDA. Ze studeerde Gezondheidswetenschappen aan de Universiteit Limburg en volgende daarna de Top Class Bestuurskunde in de gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam onder leiding van Pauline Meurs. Sabine was hoofd Opleidingen in de GGZ sector en Hoofd Zorgexpertise in de gehandicaptenzorg. Ze werkte voor het Wetenschappelijk Bureau van het CDA onder leiding van Ab Klink. Van 8 april tot augustus 2008 verving Uitslag de wegens zwangerschapsverlof afwezige Mirjam Sterk als lid van de Tweede Kamer. Het was voor het eerst dat een Kamerlid zich liet vervangen bij een zwangerschap. In september 2008 keerde ze terug in de CDA-fractie, door het vertrek van Karien van Gennip. Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 9 juni 2010 stond Uitslag op plek 31, maar ze werd door middel van 15.933 voorkeurstemmen toch herkozen als Kamerlid. Ze gaf aan de keuze te hebben gemaakt na de verkiezingen in september 2012 niet meer terug te keren in de Kamer. Tegenwoordig is ze bestuursvoorzitter van de Nederlandse verenging van Huid- en oedeemtherapeuten, vice-voorzitter Federatie Paramedisch Platform Nederland, directeur-eigenaar van zorgmarketing bureau SaMen Zorg en is ze partner en senior zorgstrateeg van HCSG te Amsterdam. Ook wordt ze veelvuldig gevraagd als dagvoorzitter of moderator.

Karin Bruers

Karin BruersNa haar studie personeelsmanagement heeft Karin Bruers tien jaar in het buitenland rondgetrokken. Na haar terugkomst in Nederland richtte zij Entertainment Atelier op. Dit bedrijf houdt zich bezig met het organiseren van grootschalige evenementen, theaterproducties en tv-programma’s. Door dit werk kwam zij in contact met Raoul Heertje van Comedytrain die haar vroeg in 1999 mee te doen als stand-upcomedian tijdens een theatertour. Hierna vroeg Impresario Angelique Finkers haar een solovoorstelling te maken. Haar eerste solovoorstelling was cabaretshow Bruers III. In 2004 en 2006 stond zij opnieuw op het toneel met de voorstelling Marmer en chocola.

In het voorjaar van 2013 debuteerde Bruers als schrijfster met haar eerste boek Brigadier Oversteekmoeder dat verscheen bij uitgever Lebowski. Aan een tweede boek wordt gewerkt en ook aan een toneelstuk voor twee cabaretiers (een man en een vrouw).

Yvonne van Mierlo

Yvonne van MierloSinds september 2015 is Yvonne van Mierlo voorzitter van de raad van bestuur van Movisie, landelijk kennisinstituut en adviesbureau voor sociale vraagstukken. Daarvoor was zij vanaf 2010 wethouder voor de VVD in Helmond, voorzitter van de pijler Economie en Werk G32 en vicevoorzitter van de commissie Werk & Inkomen van de VNG.  In haar portefeuille had zij economie en arbeidsmarktbeleid, financiën, Brainport en werk en inkomen. Daarvoor werkt zij o.a. bij DPA Supply Chain, Capability en Yacht. 

Staf Depla

Staf DeplaStaf Depla studeerde Cultuurtechniek aan de Landbouwuniversiteit Wageningen. Hij werkte als programmaleider onder meer bij de Dienst Landelijke gebieden en bij het ministerie VROM. Van 2000 tot 2010 was hij lid van de Tweede Kamerfractie van de PvdA en o.a. woordvoerder op gebied van wonen, wijken, onderwijs, integriteit, beroepsonderwijs en pensioenen. Staf Depla is sinds 2010 wethouder in zijn geboortestad Eindhoven. Tot 2014 was zijn portefeuille financiën, handhaving, personeel en organisatie, Spoorzone en tot 2013 dienstverlening. In 2015 is zijn 2e termijn ingegaan. Hij is nu wethouder van Economie, Werk en inkomen en Beroepsonderwijs.

Staf is trots op een aantal belangrijke bereikte mijlpalen. Zo is met de opening van de Internationale School Eindhoven op een prachtige nieuwe locatie een langgekoesterde wens in vervulling gegaan die die belangrijk is voor het vestigingsklimaat. Volgens het DBFMO-model, een slimme manier van financieren voor een looptijd van 30 jaar met het consortium. Verder is de aanleg van glasvezel in de hele stad in een stroomversnelling gekomen. Als het stadsdeel Stratum binnenkort is aangesloten zijn er 65.000 aansluitingen. Een derde mijlpaal is het project ‘Financiën helder en op orde’. Op orde door het doorvoeren van ombuigingsvoorstellen van 76 miljoen euro en door het opstellen van normen met de raad. Staf: “Financiën moeten helder zijn. Het begrijpen van een begroting is te belangrijk om aan specialisten over te laten. Iedereen moet mee kunnen praten waar de gemeente haar geld aan uitgeeft.

Hans Spigt

Hans SpigtSinds 1 maart 2016 is Hans Spigt voorzitter van Jeugdzorg Nederland. Hans Spigt was eerder wethouder in Dordrecht en Utrecht en bestuurslid van de VNG.  Voorts is Hans Spigt vanaf 2002 in verschillende bestuurlijke rollen en verantwoordelijkheden betrokken geweest bij het jeugddomein. Als wethouder in Dordrecht heeft hij geëxperimenteerd met een integrale wijkteam-aanpak, als wethouder in Utrecht heeft hij meegewerkt aan de ontwikkeling van de Utrechtse aanpak van het jeugdbeleid. Daarbij draaide het steeds om een coproductie van mensen, meningen en de wil om iets te bereiken. Hans Spigt is tevens aanjager Banenafspraak voor de Overheid & Onderwijssectoren in opdracht van de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Binnenlandse Zaken.

Leo Bormans

Leo BormansLeo Bormans reist de wereld rond als “Ambassador of Happiness & Quality of Life”. Hij is schrijver en inspirator. Hij heeft een Master in Talen & Wijsbegeerte en is auteur van de internationale bestseller “The World Book of Happiness”. Dat boek is vertaald in vele talen (o.a. Sloveens, Italiaans, Koreaans, Japans, Russisch, Chinees). Europees Voorzitter Herman Van Rompuy heeft het cadeau gedaan aan alle wereldleiders met de vraag “geluk en levenskwaliteit” ook op de politieke agenda te zetten.

Leo Bormans was meer dan 20 jaar lang hoofdredacteur van de onderwijsbladen Klasse voor het Ministerie van Onderwijs in Brussel. Voor de overheid heeft hij al die tijd gewerkt aan actief burgerschap, communicatie, positief onderwijs en positieve journalistiek. Hij was actief bij Unesco en bij de stichting van Prinses Mathilde. Zijn initiatieven rond actief burgerschap hebben vele organisaties en beleidsmakers geïnspireerd. Hij steunt de internationale beweging voor “Happiness & Quality of Life” en is ambassadeur voor verschillende organisaties in Oost en West (o.a. de beweging “Action for Happiness” van Lord Richard Layard aan de London School of Economics en het idee Bruto Nationaal Geluk van de regering van Bhutan). Voor de eerste “International Happiness Day” van de Verenigde Naties in 2013 organiseerde hij samen met de VN, Bozar en de ambassade van Bhutan een groot evenement in Brussel.

Wouter van Doorm

Wouter van DoormWouter van Doorm is verantwoordelijk voor de HR-organisatie bij Koninklijke Philips in de Benelux. Wouter van Doorm is onder andere lid van de Commissie Voorbereiding arbeidsomstandigheden van werkgeversorganisatie VNO-NCW en hij overlegt met de vakbonden over de Philips CAO. Hij werd geboren in 1974 in Nederland (Groningen). In Zwitserland leidde hij een wereldwijde HR-functie bij Hero Group, waar hij de algemene HR-strategie ontwikkelde met het oog op groei van de onderneming. Hij was ook verantwoordelijk voor een passende organisatiestructuur, het performance management model van HERO Group, leiderschap, talentontwikkeling en capaciteitsopbouw. Hiervoor heeft hij uitgebreide HR-ervaring opgedaan in verschillende algemene en gespecialiseerde HR-functies binnen HERO Group, Pepsi-Co International en Akzo Nobel.