VU Divosa Collegereeks

De inclusieve gemeente - avond 4

VU Divosa Collegereeks

Ambitie in wetenschappelijk perspectief

Het gaat goed met de economie. Er is groei en de werkloosheid daalt. Tegelijkertijd nemen de verschillen in kansen toe en kunnen groepen mensen niet meekomen op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Gemeenten streven naar inclusie. Wat leert de wetenschap ons hierover? Daarover gaat de VU Divosa Collegereeks 2017: De inclusieve gemeente. 

Het vraagstuk van inclusiviteit wordt vanuit verschillende wetenschappelijke perspectieven belicht. 10 topwetenschappers gaan in 5 colleges in op een aantal actuele vragen, de paradoxen en dilemma’s. Ook bieden ze oplossingsrichtingen en concrete handvatten om de inclusiviteit van je gemeente te bevorderen. Je kunt je nog aanmelden voor de laatste 2 colleges.

We reflecteren op dit thema aan de hand van vragen als: hoe is het mogelijk dat onze verzorgingsstaat de structurele uitsluiting van groepen niet kan voorkomen of zelfs in de hand werkt? Zijn de lokale overheids- en maatschappelijke organisaties zelf wel zo inclusief of kan dat anders? En wat kan de rol van het recht zijn bij het realiseren van inclusiviteit?

Kortom: de reeks van 2017, georganiseerd door Divosa en de Vrije Universiteit, is een diepgravende en inspirerende reeks voor iedereen die een actieve rol wil spelen bij het bevorderen van inclusiviteit in gemeenten.

Sprekers

Het programma is gevuld met 10 spraakmakende wetenschappers: Mark van Twist, Ringo Ossewaarde, Alice Schippers, Theo Schuyt, Solke Munneke, Albertjan Tollenaar, Anton Hemerijck, Jac van der Klink, Zeger van der Wal en Gerda van Dijk.

Data

Dit jaar zijn de avonden gepland van 17:00 - 20:30 uur op: woensdag 10 mei, woensdag 31 mei, woensdag 21 juni, donderdag 21 september en woensdag 27 september 2017.

16:30 – 17:00 Inloop met koffie/thee
17:00 – 18:15 Opening en eerste college
18:15 – 19:00 Pauze met lichte maaltijd
19:00 – 20:00 Tweede college
20:00 – 20:30 Debat
20:30 – 21:00 Napraten met koffie/thee

Zin om je (opnieuw) te laten inspireren door wetenschappers en met hen te reflecteren op je praktijk van alledag? Lees dan meer over de college-inhoud en meld je aan.