Overleg over één regeling vordert moeizaam

donderdag 20 januari 2011 | 10:31 uur | Nieuwsbericht

Het overleg tussen het ministerie van SZW, Divosa, VNG en Cedris, de brancheorganisatie van SW-bedrijven, over één regeling voor mensen die moeilijk aan het werk komen, vordert moeizaam. Divosa en de andere partijen blijven echter proberen het ministerie met argumenten op andere gedachten te brengen.

Divosa-voorzitter René Paas maakt zich 'grote zorgen' over de richting waarin de gesprekken verlopen. Volgens Paas staat de ene regeling niet op zichzelf. "We hebben de ene regeling voorgesteld als alternatief voor ingrijpende bezuinigingen op de uitkeringen en re-integratiebudgetten. Inmiddels kennen we de kabinetsplannen en die leren dat de uitkeringen worden gekort en we tweederde van het participatiebudget kwijtraken. We kunnen ons dus niet neerleggen bij een compromis."

Divosa, VNG en Cedris pleiten al langer voor één nieuwe regeling voor mensen met slechte kansen op werk. Die regeling zou Wwb, Wij, Wsw en Wajong moeten vervangen. Uitgangspunt is de gedachte dat mensen die dat kunnen, gaan werken naar vermogen en de overheid hun zelfverdiende loon aanvult. Op die manier breek je de arbeidsmarkt voor hen open, komt er een einde aan de versnippering van regelingen en loont het voor werkzoekenden, werkgevers en de overheid te blijven investeren in mensen met slechte kansen op werk. Een stelselhervorming is dus noodzakelijk om deze mensen in het geweld van alle bezuinigingen nog enig perspectief op werk te bieden.

Het regeerakkoord suggereert dat het kabinet deze lijn wil volgen. Het overleg schetst vooralsnog een ander beeld. Maar om de kans op een betere uitkomst zo groot mogelijk te houden, gaan Divosa, VNG en Cedris nu nog niet in op de verschillen van inzicht. Dat heeft ook weinig zin omdat het denken over één regeling op het ministerie nog in volle gang is en de voorstellen van SZW aan wijzigingen onderhevig zijn.

Het Divosa-bestuur is duidelijk geweest over de uitgangspunten (pdf, 28 KB). Die vormen de basis voor de gesprekken. En tot het moment dat het kabinet zijn definitieve voorstel heeft gepresenteerd, blijft Divosa er alles aan doen om te komen tot één effectieve en goed uitvoerbare regeling. Via de Divosa-site, nieuwsbrieven en de media zal Divosa haar leden blijven informeren over de voortgang van de gesprekken.

Gerelateerde dossiers

Meer nieuws over Eén regeling onderkant arbeidsmarkt

Het complete nieuwsarchief