Het is belangrijk dat mensen en bedrijven weten waar ze hulp kunnen krijgen bij de zoektocht naar een baan of personeel, zeker gezien de personeelstekorten op de arbeidsmarkt. Het kabinet investeert daarom in Werkcentra door heel Nederland. Een Werkcentrum is één loket in de buurt waar je met verschillende hulpvragen terecht kunt. De komende jaren wordt hier 86 miljoen euro extra voor gereserveerd.

Dat schrijven minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen in een brief aan de Tweede Kamer. Met de investeringen in Werkcentra laat het kabinet vraag en aanbod op de arbeidsmarkt beter op elkaar aansluiten. De maatregelen zijn onderdeel van het pakket aan hervormingen voor de arbeidsmarkt dat minister Van Gennip vorig voorjaar presenteerde.

Talent

Volgens de ministers is van groot belang dat ondernemers talent weten te vinden en dat inwoners hun talent op hun beurt benutten, via een reguliere baan, onder begeleiding op een aangepaste werkplek of door werken en leren te combineren. Werkcentra brengen alle dienstverlening samen onder een dak en kijken met de werkzoekende wat de beste stap is richting werk. Zodat iedereen naar vermogen kan meedoen op de arbeidsmarkt.

Eén loket per regio

Op dit moment zijn er acht regio’s met een Werkcentrum, waarin overheidsinstanties, UWV, gemeenten, het bedrijfsleven, vakbonden en onderwijsorganisaties samenwerken. Op andere plekken in Nederland zijn er vaak nog verschillende loketten, zoals regionale mobiliteitsteams, WerkgeversServicepunten (WSP's) en Leerwerkloketten. Daardoor sluit de dienstverlening niet goed op elkaar aan en weten mensen niet altijd waar ze terechtkunnen.

Arbeidsmarktregio’s

Het kabinet wil dat in alle 35 arbeidsmarktregio’s een Werkcentrum komt, zodat mensen en bedrijven door heel Nederland weten waar ze in de buurt kunnen aankloppen voor werk, de juiste scholing of geschikt personeel. Hier kan iedereen zonder afspraak terecht en ondersteuning krijgen, ongeacht de hulpvraag of uitkering die iemand heeft.

Wat vindt Divosa?

We zijn blij met de ruimte die er straks in de regio is om te kiezen voor een passende inrichting van het Werkcentrum. Het principe van no wrong door klinkt nog steeds door in de plannen van het ministerie. De bestaande voordeuren van sociale diensten, sociaal ontwikkelbedrijven en het UWV blijven open voor inwoners, maar worden in het Werkcentrum beter verbonden aan het onderwijs en de ‘van werk naar werk’ dienstverlening van sociale partners. Divosa staat voor het organiseren van passende dienstverlening op een passende schaal, waar niet de structuur, maar de behoefte van werkzoekenden en werkgevers centraal staat.

Het Werkcentrum wordt (op termijn) de nieuwe naam voor de dienstverlening van het WSP, het Leerwerkloket en het Regionaal Mobiliteitsteam (RMT). De wijze waarop het RMT tot nu toe heeft gewerkt was tijdelijk en komt te vervallen. Dit houdt ook in dat het ontschotte budget komt te vervallen en dat gaan we in de uitvoering wel missen. De opgebouwde samenwerking met het UWV, onderwijs en sociale partners krijgt wel een plek in het Werkcentrum en er komt een tijdelijk impulsbudget waarmee dienstverlening in de regio kan worden georganiseerd. 

We roepen de arbeidsmarktregio’s op om vanuit het Regionaal Beraad aan de slag te gaan met de meerjarenagenda’s. Want door samenwerking tussen gemeenten, UWV, onderwijs en sociale partners kunnen extra kansen worden gegenereerd voor inwoners die nu nog aan de kant staan.

Bijeenkomsten

Voor organisaties die op de arbeidsmarkt dienstverlening aanbieden, organiseert het ministerie van SZW in mei een webinar en enkele specifieke online sessies. Het webinar is op 14 mei. Daarin wordt een toelichting gegeven op de Kamerbrief. Op 15 en 16 mei zijn er onlinebijeenkomsten waarin de gelegenheid is om vragen te stellen.